Az első kérdés, ami felmerül, amikor egy újfajta elektromos fűtési módszerről hallunk, hogy  „Mennyi a fogyasztása?” Valójában a hatékonyság sokkal fontosabb kérdés a fogyasztásnál. Ennek mérésére szolgál a fizikában a hatásfok meghatározása, amely megmutatja, hogy a bevitt teljesítmény mennyire hasznosul az átalakítás folyamán. A mai, korszerű, elektromos fűtéseknél, mint amilyen a fűtőfólia is, ez 100%-osnak mondható. Vagyis az összes bemenő elektromos energia teljes egészében hőenergiává alakul át a berendezés használata közben. 

 

A titok a hőérzetünkben rejlik

Az Fűtőfóliás és az infrapaneles rendszereknek alacsonyabb a rezsije a hagyományos fűtési rendszerekhez képest. Bár, mint korábban említettük, nagyon jó hatásfokkal üzemelnek, a titok mégsem ebben, hanem a hőérzetünkben rejlik. Vagyis alacsonyabb hőmérsékletű szobában ugyanolyan hőérzetünk van, mintha melegebb lenne. 

Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell ismernünk az infrasugarakat használó berendezések működési elvét!

A hagyományos fűtési rendszerek, bizonyos négyzetméter felületű fűtőtesttel folyamatosan a levegőt melegítik. Így érik el, hogy melegnek érezzük a lakást, de nagy hőveszteséggel működnek. Mindemellett keverik a port, ami károsan hat egészségünkre és a falakat is szennyezi. 

Ezzel szemben az infrapanel nem a levegőt használja fel a hő közvetítésére, nem azt melegíti fel, hanem a helyiségben lévő tárgyakat, a falat és az ott tartózkodó élőlényeket is. Később ezek, mikor felmelegedtek, folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt a légtérbe. Ha leegyszerűsítjük ezt a jelenséget, minden, ami a szobában van és kellőképpen felmelegedett, hőt ad le, fűtőtestekként viselkednek. 

VIZSGÁLJUK MEG EZEKET SZÁMOKKAL KIFEJEZVE

Azt mondhatjuk, hogy 2-4 fokkal is melegebbnek érezhetjük a hőmérsékletet, mint amit a hőmérő mutat. Ez ahhoz hasonlatos, amikor hűvösebb időben, az árnyékból a napra állunk. És ez nem is véletlen, hiszen a Nap is pontosan ilyen infrasugarakat bocsát a Föld felé.   

Mérések szerint 1 Celsius fokot változtatunk a szoba hőmérsékletén, termosztát használatával bármely irányban, kb. 6%-os változást eredményez a fogyasztásban. Vagyis a termosztátot nem kell 23 Celsius fokra állítani ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat. Elégséges 20 Celsius fokra tekerni, (és mégis 23 fok körülinek érezzük), így az 3 x 6 = 18%-os fogyasztás megtakarítást eredményez infrafűtés használatával. heat4all-infrapanel

Az infrasugarak a panel felületén lévő, félgömb alakú, kerámiaszemcséken keresztül jutnak a légtérbe. Ez azt eredményezi, hogy nemcsak egyenesen, hanem minden irányban tudnak terjedni és melegíteni a környezetet. 

1-2 fokkal túlmelegíti a környezetet, de mivel a légtér igyekszik kiegyenlíteni a hőmérséklet különbséget, a termosztát kikapcsol és elindul a visszatermelés. A tárgyak és élőlények leadják a „felesleget”, ami ugyan nem sok, de mégis működik ez az elv és kevesebb energiafelhasználást jelent.  

 

Az infrafűtés egyéb jó tulajdonságai 

 

 

Ezt az infrasugárzáson alapuló fűtési rendszert lehet használni akár önállóan vagy kiegészítőként, más fűtések mellé is. 

Szabályozni lehet például direkt kapcsolással, de kényelmesebb termosztátok alkalmazásával, akár helyiségenkénti szabályozással. A mai kornak megfelelően kialakítható okostelefonon keresztül történő szabályozás, sőt létezik központi, WiFi vezérlésű is.

A hagyományos fűtési módoknál 8-10 Celsius fok is lehet hőmérséklet különbsége a padlószint és a mennyezet között. Ezzel szemben az infrapaneles fűtésnél ez mindössze 2-4 °C. Sőt, bármennyire meglepő, a padlón van a magasabb hőmérséklet és ez növeli hőérzetünket.

infrafutes fogyasztás

Az infrafűtés azt is lehetővé teszi, hogy akár minden helyiséget más és más hőmérsékletűre melegítsünk, hiszen minden helyiségben beépítünk termosztátot, amivel egyedileg szabályozható a hőmérséklet, igényeknek megfelelően. Köztudott, hogy míg egy nappaliban az ideális hőmérséklet 21 Celsius fok körüli, addig a hálószobában lehet kicsit kevesebb, 18-19 Celsius fok. Kisgyerekek és csecsemők szobájában ennél magasabbnak kell lennie 1-2 fokkal, sőt a fürdetéshez 23-24 Celsius fok az ideális. 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el webáruházunkba, ahol biztosan talál igényeinek megfelelő terméket. Legyen az Fűtőpanel vagy Infrapanel, Fűtőfólia mind gazdaságos fűtési elveken működnek. 

 

 

forrás: futofolia.hu

error: Content is protected !!