Igaz-e az állítás, hogy, ha Intelligens Fűtőfóliát használunk elektromos padlófűtésünkhöz, akkor nagyon nagy lesz az elektroszmog otthonunkban?

Már évek óta ilyen, és ehhez hasonló álhírek terjednek az online világban, ahol ráadásul még ezt „igazoló”, hamis eredményeket állító videókat is készítenek. Ezek  nem hiteles méréseket közölve próbálják meg rossz színben feltüntetni a fűtőfólia rendszerét, mert nem tudják elfogadni a tényt, hogy ez lehet a megoldás a jövő fűtési módszerének. Most szeretnénk bebizonyítani, hogy mindez csak rosszindulatú, tényeken nem alapuló rossz hír keltése. 

 

Tudjuk-e, hogy valójában mi is az elektroszmog?!

Az elektromos berendezések, a falban futó vezetékek, az antennák, a távirányítók, a WIFI routerek, a mikrohullámú sütők, a mobiltelefonok, de valójában minden elektromos készülék elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Valójában az ilyen sugárzást nevezik elektroszmognak, Ez az elnevezést azok találták ki, akik tartanak ennek az egészségre gyakorolt káros hatásától, amit a szmoghoz hasonlítanak. Az ezzel kapcsolatos elméletek azonban megosztóak és sokszor egymásnak ellentmondóak.  

A természetben is, egész életünkben körülvesznek bennünket az elektromágneses sugárzás különféle hullámhosszúságú sugarai. A Föld légköre szerencsére csak bizonyos spektrumát engedi át az univerzum teljes elektromágneses tartományának. Ilyenek például a látható fény, az infravörös tartomány egy része, az ultra viola sugárzás és a rádióhullámok, de folyamatosan jelen van bolygónk mágneses tere is. Ezek a természetes hullámok a világegyetemben mindenhol megtalálhatóak.

Minden élőlény, így az ember ideghálózata és minden élő sejtje is elektromágneses irányítás alatt áll. A természetben, a korábban említett elektromágneses hullámok 0.1-100 Hz közötti frekvencia sávja szabályozza a testben végbemenő biológiai és kémiai folyamatokat. 

Az elektroszmog egészségügyi határértékei

Magyarországon érvényben lévő lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékeket a 63/2004. (VII.26.) ESZCSM rendelet határozza meg, amely az Európai Unió szabályzatával áll összhangban.

Elektromos erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 5.000 V/m
Mágneses erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 100 mikroTesla

 

A Fűtőfólia vizsgálata elektroszmog szempontjából

Mikor az otthonunkba lépünk az a fontos,  hogy milyen hatással van ránk, milyen a komfortérzetünk, télen milyen kellemes meleg van… Sosem az  foglalkoztat minket, hogy milyen anyagokból épült, vagy megfelelő volt-e az építési technológia. 

De ahhoz, hogy a Fűtőfóliát megvizsgáljuk az elektroszmog szempontjából, mindenképpen az egész rendszert kell figyelembe venni. Az elektromos padlófűtés beépítésének természetesen vannak bizonyos szabályai, rétegrendek, megfelelő, szakszerű építési technológiája. 

Az első és legfontosabb hiba, ami a neten lévő „vizsgálatokat, méréseket” illeti, hogy úgy végzik, hogy magára a fóliára közvetlenül helyezik a mérőműszert működés közben. Ez azért nem megfelelő módszer, mert a fűtőfóliát sohasem így alkalmazzák. A padlófűtés esetén felette, a mennyezetfűtés esetén pedig alatta bizonyos rétegek vannak, melyek csökkentik az elektromágneses sugárzást. 

De nézzük az alapoktól!

Csak azért, hogy a hiteltelen állításokat cáfoljuk, mi is közvetlenül magán a Fűtőfólián végeztünk méréseket, Egy 220 W/m2 teljesítményű Fűtőfóliát helyeztünk áram alá és működés közben rögzítettük a képen látható eredményt. Ezen az látszik, hogy a műszer 345 V/m értéket mutat. Mint tudjuk, Magyarországon és az Európai Unióban lévő szabályzat szerint az elektromágneses sugárzás megengedett, egészségügyi határértéke 5.000 V/m. Tehát a műszer által mutatott szám a megengedett érték 6,9%-a. 

 

 

elektroszmog Elekromos padlófűtés

elektroszmog mértéke Elekromos padlófűtés esetén

Majd egy újabb mérést végeztünk, amivel szemléltetni szerettük volna, hogy már egy réteg mennyit változtat az eredményen. Ez esetben egy 2 cm vastagságú Rigidurt, azaz gipszkarton lapot használtunk, ami beton helyett alkalmazható száraz építkezés esetén. Ekkor az elektroszmog mérőműszer 273V/m értéket mutatott, amiből megállapíthatjuk, hogy immár a megengedett 5.000 V/m értéknek mindössze 5,46%-a. 

 

elektroszmog Elekromos padlófűtés

elektroszmog mértéke Elektromos padlófűtés esetén Rigidurral burkolva

 

https://youtu.be/oeeh8fSfURc

 

Mindezekből levonhatjuk azt a következtetést, hogy 20 cm-re a fűtőfóliától, az elektroszmog nullára csökken, megfelelő kivitelezés mellett. Tehát szó sincs semmiféle „brutális elektroszmog”-ról elektromos padlófűtés esetén. 

A háztartásunkban megtalálható bármely elektromos eszköz ennél nagyobb sugárzást tudnak kibocsátani. Erre vonatkozóan lejjebb találnak szemléltető, képeket, videókat.

 

Hogyan lehet elérni, hogy már a Fűtőfólia beépítésekor nulla legyen az elektroszmog mértéke?

A válasz nagyon egyszerű! Természetesen a megfelelő rétegrendet betartva és szakszerű, minőségi kivitelezést alkalmazva, nagyon egyszerűen el tudjuk érni, hogy egyáltalán ne legyen semmiféle elektromágneses sugárzás. 

A következő  videóban ezt láthatjuk.

Akár nulla elektroszmog elektromos padlófűtés esetén.

 

EMF Fólia

Természetesen azon ügyfeleink részére, akik mindezek ellenére is tartanak a minimális elektroszmogtól is, a számukra is van megoldás. Mégpedig ez az EMF fólia,  amit azért fejlesztettek ki, hogy maximálisan kiszolgálják a megrendelők igényeit. Ez a fólia, a rétegrend legfelső rétege, a burkolat alatt, mely a Fűtőfólia teljes felületét eltakarja és maximálisan kivédi az elektromágneses sugárzást. Telepítése ennek is nagyon egyszerű és gyors. 

 

Az általános háztartási berendezéseknek mekkora az elektroszmog értéke?

Az alábbi felsorolásban egy KMOON GM3120 elektroszmog mérő készülékkel mért értékeket mutatjuk be, melyeket egy átlagos háztartásban megtalálható készülékeken, berendezéseken végeztek. 

  • Hálózati elosztó – 157 V/m
  • Villany kapcsoló 214 V/m
  • Mikró 333 V/m
  • Viz forraló 340 V/m
  • Mobiltelefon töltés közben 190 V/m
  • Dupla hálózati elosztó -342 V/m
  • Hifi berendezés – 168 V/m
  • Állólámpa vezeték – 101 V/m
  • Állólámpa test – 430 V/m
  • Laptop adapter – 525 V/m
  • Laptop elosztó dupla hálózati elosztóval – 949 V/m!

Magyarországon és Európában érvényben lévő határérték 5.000 V/m. Megállapítható, hogy egy átlagos háztartásban használt eszközök elektromágneses sugárzása mind jóval a megengedett érték alatt vannak, tehát nincs okunk tartani az elektroszmogtól.  

Egyéb elektroszmog adatokat bemutató videók:

Elektromos vízforraló:

 

Laptop adapter Elektroszmog nagysága:

 

Villanykapcsoló elektroszmog nagysága:

 

Mikró Elektroszmog nagysága

 

Mobiltelefon töltés közben Elektroszmog nagyság:

 

Elektroszmog és Fűtőfólia összefoglalás

Összességében megállapíthatjuk, hogy minden elektromos készülék, eszköz bocsát ki elektromágneses sugárzást, de a mérések minden esetben azt igazolják, hogy jóval az egészségügyi határérték alatt vannak, ami Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint 5.000 V/m. 

Ezek a mérések az infrafűtés, az elektromos padlófűtés, a fűtőfólia és a fűtőfilm tekintetében is érvényesek, ami azt bizonyítja, hogy a megfelelő rétegrendet és szakszerű beépítést alkalmazva az elektroszmog értéke ezen fűtési rendszer esetében teljesen a nullával egyenlő. 

forrás: futofolia.hu

error: Content is protected !!